Det du behöver veta om semester och semesterersättning

Nu är det semestertider och det innebär att det är dags att koppla av och återhämta sig från arbetslivet. Men har du tagit ut tillräckligt med semester? Eller får du rätt ersättning för det? Många tar semestern allt för givet utan att reflektera över dess aspekter. Därför ska vi idag gå igenom det som kan vara bra att veta innan du tar ut semestern. Vi ska besvara på frågor som hur lång semester du får ta och vad semesterersättning faktiskt är för något?

Hur lång semester får du ta?

Enligt semesterlagen har du rätt att ta ut 25 semesterdagar om året. Däremot har de flesta kollektivavtalen också avtalat för detta och tillåter dig även ta ut fler semesterdagar. I anställningsavtalet ska det alltid vara tydligt vilken semesterrätt du erhåller.

Fyra veckors ledighet under sommaren

Enligt 12 § semesterlagen ska semesterledigheten generellt sätt placeras under sommaren så att du som arbetstagare får minst fyra veckors semester under perioden juni till augusti. Denna semesterperiod benämns vanligtvis som sommar- eller huvudsemester.  

Vidare, ska din arbetsgivare enligt Allmänna Bestämmelser även sträva efter att alla arbetstagare framförallt ska få semesterledighet på minst fyra veckor mellan juni och augusti.

Om du blir frågad om att skjuta upp semestern eller ta extrapass

Tänk på att lämna in din förfrågan om semester till din chef. Ifall du därefter blir frågad om att flytta på din semester, så kan du reflektera kring om det är acceptabelt att skjuta upp semestern som du har rätt till. Kommer du kunna koppla av och återhämta dig tillräckligt ifall du går med på det?

Ifall du känner att du kan skjuta upp delar av ledigheten så har du ett bra läge att förhandla med din arbetsgivare om ytterligare ersättningar, både vad gäller förhöjd OB- och övertidsersättning. Det avser både om du går med på att flytta semestern eller för att du möjligen tar extrapass. När du väl kommit överens med din arbetsgivare, be om att få överenskommelsen skriftligt på papper och se till att få den uppskjutna semestern beviljad så fort som möjligt.

Vad är Semesterersättning?

Semestersättning är den ersättning du får för semesterdagarna som du förtjänat, men inte hunnit nyttja innan du avslutar din pågående anställning. Du som arbetstagare har rätt till ersättning för alla betalda semesterdagar som du inte hunnit ta ut. Och arbetsgivaren ska betala ut semesterersättningen senast en månad efter att du avslutat din anställning hos dem.

Semesterersättningen ligger på minst 12 % på den lön du har tjänat totalt. Det kvittar ifall du jobbat en dag eller en hel sommar, du har alltid rätt till semesterersättning oavsett vad. Rätten till semesterersättning kan inte avtalas bort, och ska alltid specificerat framgå på ditt lönebesked. I samband med kortare anställningsuppdrag kan arbetsgivaren välja att betala ut semestersättningen varje månad tillsammans med lönen. Annars betalas den som sagt ut som en klumpsumma senast en månad efter du avslutat anställningen.

Ytterligare information som kan vara bra för dig att veta kan du läsa om här under karriärtips.

Trevlig sommar, och passa på att njuta av värmen och ledigheten!

Dela med en vän ❤️

Fler karriärtips helt gratis

Få en notis till mailen när kommande artiklar publiceras