Hur är det att arbeta som sjuksköterska i Norge?

Det blir allt vanligare att sjuksköterskor lämnar Sverige för att arbeta i Norge. Men hur är det egentligen att arbeta som sjuksköterska i Norge? I veckans inlägg ska vi därför dyka in i hur livet kan se ut som sjuksköterska i Norge. Vi gästas av Andreas som spenderade 10 år arbetandes i Norge, för att höra mer om hans erfarenheter och insikter i hur han upplevde det livet. Vidare går vi även in på lite praktiska saker att tänka på ifall man funderar på att börja arbeta där.

Hur startade din karriär som sjuksköterska?

Jag hade en bekant till mig som sa ”Andreas du skulle passa bra som sjuksköterska”, så jag tänkte säger hon det så måste det vara så. Jag började då studera på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och tog examen januari 2007. Sedan dess har jag alltid arbetat som sjuksköterska och nu är jag även nyexaminerad specialistsjuksköterska inom psykiatri.

När jag tog examen började jag jobba på Medicinska akutvårdsavdelningen (MAVA) i Borås, för att jag ville ha bredden att kunna arbeta med många typer av diagnoser så att jag kunde lägga en grund. Där jobbade jag i 1,5 år innan jag ville bege mig på nya äventyr.

Arbetet i Norge

Jag och min fru hade lite projekt på gång och jag ville testa äventyret samt vara lite mer flexibel, så då gick jag över till ett bemanningsföretag och började arbeta i Bergen i Norge. Men jag flyttade aldrig till Norge, utan jag har alltid bott i Göteborg efter examen och pendlat fram och tillbaka till Norge. Jag började arbeta där 2008 och pendlade över hela Norge i 10 år, från Troms, Lofoten, Bergen Fjordar och ner till alla sjukhus i Oslo.

Svenskar vill generellt sätt inte flytta till Norge. Möjligtvis som student kanske man kan tänka sig flytta dit över sommaren för att arbeta där under en kortare period, men det finns få sjuksköterskor som flyttar till Norge för att arbeta.

Vad fick dig att böra jobba i Norge?

Det var framförallt på grund av äventyr och bättre betalt. Jag valde dessutom bemanningsbranschen för att jag behövde friheten att även själv kunna bestämma när och hur mycket jag ville arbeta.

Finns det andra fördelar?

Det beror på hur man vill jobba. Jag gillar verkligen Norge, det är väldigt trevligt att jobba där för man blir ofta väldigt väl bemött. För det mesta arbetade jag inom bemanning men sen var jag fastanställd på sjukhuset utanför Oslo och då blev man en del av arbetsgänget. Man får kollegor som man inte riktigt har om man jobbar för ett bemanningsföretag, och då blir det också väldigt trevligt på ett helt annat sätt.

Det är jättekul att jobba i Norge och jag rekommenderar det starkt. Jag kombinerade det ofta med att åka till platser i fjällen som man kunde hitta på äventyr. Det är ett fantastiskt vackert land.

Såg du några nackdelar?

Det är framförallt det sociala. Har du familj så kan det stundtals vara jobbigt. Pendlarlivet passar inte heller alla eller alla situationer i livet. Men väljer du att pendla så är du väldigt ledig när du väl är hemma från dina uppdrag. Man får helt enkelt känna efter själv.

Jag kände att det var dags för mig att komma hem och har nu varit hemma i tre år. Jag hade jobbat 10 år i Norge och pendlat fram och tillbaka. Man får inga ansvarsområden och det kanske inte är dig de satsar på mest när det gäller utbildning om du pendlar. Därför kände jag saknaden av att ha en arbetsplats där jag kunde ha möjlighet att växa, få mer utbildning och få ta mer ansvar i. Dessutom så jag kände att jag ville ha lite mer kontinuitet och ha faktiska kollegor som jag dagligen får träffa.

Vad behöver man för att jobba i Norge?

    1. Norskt SSK-leg: Först och främst måste man ansöka om norskt SSK-legitimation och då måste du först ha fått klart din svenska legitimation. Därför brukar det vara svårt för nyexaminerade att hinna få det under sin första sommar. Ansökan kan du göra här.
    2. D-nummer: Vilket är som ett slags tillfälligt personnummer som ges till personer som inte flyttar till Norge, eller bor där i mindre än 6 månader. Detta D-nummer krävs när du exempelvis ska ansöka om skattekort eller att öppna ett bankkonto. Du kan läsa mer om D-nummer genom att klicka här.
    3. Skattekort: Alla som får skattepliktig lön i Norge ska ha ett skattekort. Mer om skattekort och hur du ansöker kan du läsa här.

Bättre betalt i Norge?

Man kan tjäna jättemycket pengar i Norge beroende på hur man jobbar. Ifall man jämför med de svenska landstingen är det bättre betalt. Det är högre löner men sen anser jag att man får sätta sig in i och ha koll på det man förhandlar med arbetsgivarna om. För mig är det viktigast med grundlön, Ob-tillägg (och när det börjar gälla) samt övertidsregler. Sen kan man inte prata om lön inklusive semesterersättning, eftersom det är något du har rätt till, så därför är det viktigt att komma ihåg att endast förhandla om grundlönen.

Skatten i Norge

Ifall du inte bor i en gränskommun så behöver man skatta i Norge. Inkomstskatten 2021 ligger på 22% med undantag om du arbetar i antingen Troms eller Finnmark, då ligger den på 18,5%. Ifall du även tjänar över 59 650 NOK så ska du betala trygdeavgift på 8,2%.

Det finns en lång rad avdrag man kan göra när man deklarerar skatten i Norge. Men det är framförallt två typer av avdrag som är vanligt förekommande hos svenskar som arbetar i Norge.

    1. 10% Standardfradrag – Detta avdrag drar av 10% av din bruttointäkt (Max 40000 NOK )
    2. Pendlarfradrag – Dettaavdrag ger dig möjlighet att göra avdrag för nedanstående utgifter:
      • Resor till och från arbetet (avdrag per km)
      • Hemresor till Sverige (avdrag per km)
      • Dubbelt boende (kräver kvitto eller fakturor)
      • Utlägg för kost (fast avdrag per dag)
      • Bompengar/vägtullavgifter (kräver kvitto)

OBS! Du får inte kombinera avdragen, utan endast ett får användas.

Har du några praktiska tips för om man vill arbeta i Norge?

Du ska fråga dig själv: ”vad vill jag göra?” – sen veta att det finns sjukhus eller kommuner som kan anställa dig direkt och då kan du få mer kontinuitet. Eller så testar du på bemanning och då får du lite mer service men det är lite hattigare.

Ingenting är skrivet i sten, det är bara köra tänker jag – ifall du är nyfiken så testa!

Hoppas att Andreas insikter har hjälpt dig få en mer djupare inblick i hur det är att arbeta som sjuksköterska i Norge. Ifall du taggad på att bege dig på äventyret så se till att genomgå de praktiska kraven i god tid, eftersom det kan ta flera veckor innan all pappersarbete godkänns. Lycka till!

Dela med en vän ❤️

Fler karriärtips helt gratis

Få en notis till mailen när kommande artiklar publiceras