10 Tips inför din löneförhandling (del 1)

Ska du byta jobb? Eller är det kanske dags för lönesamtal på jobbet? Oavsett så är det viktigt att du förbereder dig väl innan löneförhandlingen. Förberedelsen är A och O för att lyckas och det mest grundläggande du kan göra är att reflektera kring ditt löneanspråk och dina argument. Allt som oftast funderar man kring massor av frågor inför lönesamtalet: Vad händer om jag begär för hög lön, kan det påverka mig negativt? Eller kommer det minska mitt värde om jag ber om ett lågt löneanspråk? Ska jag vara mjuk eller ser de igenom mig ifall jag hård?

Vare sig om du jobbar som läkare på ett regionalt sjukhus eller sjuksköterska på en privatdriven vårdcentral så kan dessa tips hjälpa dig i löneförhandlingen. Och vill du bidra till mer transparens inom vården så kan du anonymt uppge din nuvarande lön på bara 30 sekunder genom att klicka här.

Nedan hittar du 10 tips att ta till dig inför löneförhandlingen.

1. Hitta lönestatistik

Gör din research och leta fram vad lönenivån ligger på i samma bransch. Är du läkare så kan du kolla SLF:s lönedatabas för genomsnittslönerna, om du är sjuksköterska kan du kolla Vårdförbundet, och ifall du är undersköterska kan du titta på Kommunal. Du kan också maila till arbetsgivarens HR avdelning direkt och begära ut lönestatistik för den rollen som du söker, ifall det är en arbetsgivare under offentlig regi så har du enligt lag rätt att begära ut detta och få det inom skälig tid. Reflektera kring om du borde ligga i det övre eller undre intervallet, eller om du möjligtvis borde ha lite extra om du eventuellt har något mer som arbetsgivaren efterfrågar. Det är viktigt att du är ärlig mot dig själv, eftersom arbetsgivare generellt respekterar självinsikt så får du undvika att under- eller överskatta dig själv.

2. Särskilj på förmåga och prestation

Dina egenskaper och färdigheter är verktyg för dig att utföra ditt arbete, men det är prestationen som arbetsgivaren i själva verket värderar.

3. Större möjlighet till högre lön på nytt jobb

Ett av de enklaste sätten att få högre lön är att byta arbetsgivare. Ha det i åtanke när du löneförhandlar inför ett nytt jobb – sannolikheten är större att du kan få högre lön på en ny arbetsplats jämfört med om du ska förhandla med din befintliga arbetsgivare. Därför kan du begära ett högre löneanspråk än normalt.

4. Ha inte för höga löneanspråk

Trots att du vanligtvis har en god förhandlingsposition när du ska byta arbetsgivare kan orimligt höga löneanspråk fälla dig och göra så att arbetsgivaren utesluter dig. I de flesta fall har arbetsgivaren en övre gräns som de kan tänka sig erbjuda i lön, så håll dig till en rimlig nivå.

5. Ta fram huvudargument

Fundera i förväg på några huvudargument för varför du förtjänar högre lön. I dessa fall bör de vara relaterade till konkreta fakta. Att du ”är bra på jobbet och ständigt presterar” är för vagt. Lägg istället vikt vid exakt vad du gör bra, hur du uppfyller eller överträffar uppsatta mål samt vilka ansvarsområden du tagit på dig. Mer ansvar innebär oftast högre lön. Lyft även hur du utvecklats på sista tiden och vilket värde du kan tillföra i fortsättningen.

6. Ställ frågor

Genom att ställa frågor tar du reda på hur chefen reflekterar och på så vis kan du lättare framföra dina argument. Anser chefen att din lönenivå och löneutveckling är i linje med dina ansvarsområden och prestationer? Vad krävs från din sida för att du ska förtjäna den lön du anser att du är värd? Behöver du förändra på något? Var således uppriktig med att du är villig att ta på dig svårare arbetsuppgifter eller mer ansvar.

7. Träna i förväg

De flesta har svårt att verka oberörda när de ska begära sitt löneanspråk om de själva anser att lönen är hög. Därför är det bra att träna innan; säg det högt till dig själv eller en vän gång på gång. ”Jag vill ha 35,000 kronor”.  Träna tills osäkerheten försvinner och det istället känns naturligt. Undvik även osäkra uttryck som: ”jag tänker mig någonstans kring 35,000 kr” eller ”uppåt 35,000 kr”. 

8. Var inte för hård

Ifall du säger att du inte är villig att ta jobbet ifall arbetsgivaren inte bemöter ditt löneanspråk så måste du därmed på samma sätt vara redo att tacka nej till jobbet. Ifall du inte nobbar jobbet så förlorar du istället din trovärdighet hos en potentiell arbetsgivare. Således är det därför lämpligare att inte vara så bestämd till en början.

9. Utgå ifrån olika scenarier

Under tiden du förbereder dig inför löneförhandlingen så är det fördelaktigt om du tänker på vilka strategier du ska ha under olika situationer: Om arbetsgivaren kör hårt, så bör du göra på ett sätt, och om han eller hon istället kör mjukt så bör du uppföra dig på ett annat sätt. I regel ska man försöka vara på samma våglängd som den man förhandlar med, dvs. var tuff om arbetsgivaren är tuff, och var mjuk om han eller hon är mjuk. 

10. Allt handlar inte bara om pengar

Ha i åtanke att allt inte endast nödvändigtvis handlar om din månadslön utan finns annat du kan förhandla om vid dessa samtal. Om arbetsgivaren inte kan erbjuda dig den lön du begär så kan du istället försöka förhandla om semesterdagar, arbetstider, övertidsersättning, friskvårdsbidrag eller andra förmåner.

Lycka till!

Dela med en vän ❤️

Fler karriärtips helt gratis

Få en notis till mailen när kommande artiklar publiceras