5 Saker att undvika under din löneförhandling (del 2)

Snart dags för lönesamtal på jobbet? Många tycker att det är svårt att prata lön. Allt som oftast börjar nervositeten komma fram så fort samtalet börjar handla om löneanspråk och många känner sig obekväma med att förhandla om kompensation och förmåner. Men det är otroligt viktigt att våga föra fram dina argument och diskutera det du vill framföra, annars riskerar det att kosta dig flera tusen kronor under ditt arbetsliv.

I vårt förra inlägg gav vi våra 10 bästa tips på vad du ska tänka på inför din löneförhandling, klicka här för att läsa mer om det. Nu fortsätter vi på samma spår och ger tips på 5 saker du bör undvika under lönesamtalet.

Oavsett om du jobbar som läkare på ett regionalt sjukhus eller sjuksköterska på en privatdriven vårdcentral så kan dessa tips hjälpa dig i löneförhandlingen

Nedan ger vi våra 5 bästa tips på vad du ska undvika under lönesamtalet:

1. Hänvisa inte till kollegors löner

Oftast är det inte gynnsamt att hänvisa till en annan specifik kollega och klaga på att han eller hon har högre lön än du. Det kan finnas flera olika anledningar till varför din kollega har högre lön och därför kan du ses som oprofessionell och avundsjuk. Undvik således att på lönesamtalet dra direkta paralleller gentemot dina kollegor framför den du förhandlar med. Däremot betyder detta inte att du inte ska komma påläst och kunnig till lönesamtalet, om du kan få reda på dina likvärdiga kollegors lön så är det en strategisk fördel, då du på så vis kan ha det som en referenspunkt när du planerar vad du vill begära för lön. Mer om det finner du i punkt 1 från vår föregående artikel här.

2. Ställ inte ultimatum om att sluta

Ifall din arbetsgivare inte går med på ditt löneanspråk så ska du inte hota med att säga upp dig, ifall du verkligen inte har avsikt att göra det.

3. Undvik känsloargument

Basera inte dina argument utifrån din privata ekonomi, utan ha istället arbetsgivarens behov som utgångspunkt för dina argument.

4. Missa inte att be om skriftligt underlag

Många kan känna att de ställer för stora krav på sin arbetsgivare ifall de ber om en skriftlig dokumentation om vad man kommit överens om under samtalet. Men det är viktigt att du inte gör det. Be om att få det som förhandlats i skriftlig form och att du behöver ett par dagar att fundera på erbjudandet. Detta visar på att du tagit samtalet seriöst och ger förhandlingen ett mer formellt avtryck.

5. Acceptera inte det första erbjudandet

Det är väldigt vanligt att många blir så pass nervösa under löneförhandlingen att de antingen inte förhandlar alls eller bara accepterar det första erbjudandet utan att reflektera över det. Förbered dig väl innan och leta upp lönestatistik för att kunna säkerställa att du erbjuds en branschenlig lön.  

Lycka till med förhandlingen!

Dela med en vän ❤️

Fler karriärtips helt gratis

Få en notis till mailen när kommande artiklar publiceras